Çanakkale Boğazı’nda 2020’de büyük bir çevre sorunu haline gelen müsilaj, tekrar görülmeye başlandı ve bu durum endişe yarattı.
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilaj oluşumunun denizlerdeki sıcaklık artışı, güneş ışınlarının yoğunluğu, kentsel ve tarımsal atıkların denize karışması gibi faktörlerle tetiklendiğini belirtti. Müsilaj, deniz ekosisteminde oksijen yetersizliği, habitat kaybı ve biyolojik çeşitlilikte düşüş gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Prof. Dr. Büyükateş, müsilajın etkisini azaltmak için evsel ve endüstriyel atıkların denize arıtılmadan deşarjının engellenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca sürdürülebilir tarım uygulamaları ile tarımsal gübrelerin denizlere ulaşmasının önlenmesi gerektiğini söyledi.
Uzun vadeli çözümler arasında, sulak alanların korunması, aşırı avlanmanın engellenmesi ve kıyı erozyonunun kontrol altına alınması yer alıyor. Ayrıca, balıkçılık sektöründe çevreye zarar vermeyen temiz balık yetiştiriciliği desteklenmeli.
Çanakkale’deki müsilaj, bölgedeki turizm ve balıkçılık sektörlerini tehdit etmeye devam ediyor. Uzmanlar, sürekli izleme sistemleri kurarak ve halkı bilinçlendirerek bu sorunun önüne geçilebileceğini belirtiyor. Müsilajla mücadelede etkili bir yaklaşım için ekosistem tabanlı yaklaşımlar önem taşıyor.
Kaynak: İHA